Kevin Breit is een Canadese multi-instrumentalist, zanger en schrijver van fantastische liedjes. Hij is een revolutionair goede gitaarspeler, die bijvoorbeeld in de band van Norah Jones voor de scherpe kantjes zorgde. Maar je moet vooral zijn solo-albums gaan ontdekken, want dan val je echt van de ene verbazing in de andere. Ik heb het hier al eens gehad over het zeer uitgebreide album dat hij met vele gasten maakte en waarin de mandoline centraal stond als instrument, I Love You, een album dat ik sinds ik het ontdek heb minstens een keer per week beluister. En zijn solo-album Yearning Soul Rebellion, waarin hij vooral als gitarist is te horen die alle grenzen op wil zoeken, en die daarbij een uitgebreide band om zich heen verzamelde, met geweldige blazers en veel meer. En ook hier weer een partij sublieme zelfgeschreven liedjes. En dan het magnifieke instrumentale album dat hij opname met de al net zo geniale gitarist Don Rooke, Bloom.

In 2013 nam Breit ook al een album op waarin de mandoline centraal stond, maar dan ook echt cenrtraal. Field recording bevat elf superieure liedjes van Kevin Breit die je na één keer horen al ongemerkt loopt te zingen (de King Kong Strut bijvoorbeeld, over iemand die het King Kong-loopje doet). Hij nam het album op met het veertienkoppige Upper York Mandolin Orchestra en zong alle nummers op zijn onmiskenbare relaxte manier.

Net als alle andere albums van Breit is dit er ook weer een om volstrekt verslaafd aan te raken, en daarom steek ik hem hier na al die jaren toch nog even omhoog, gewoon omdat hij tijdloos en meesterlijk en grappig en onweerstaanbaar goed is en absoluut niet vergeten mag worden.
Dis ga naar Kevin Breit’s Bandcamppagina, beluister het hele album en koop het dan daar, dan steun je de artiest meer dan dat je via Spotify luistert

  • Kevin Breit and the Upper York Mandolin Orchestra – Field recording – Bandcamp

Luister hier naar een paar fragmenten: