GFVP is nou niet meteen een bandnaam die blijft hangen, dus daar zou het Ghent Folk Violin Project wat mij betreft nog wel even over na mogen denken – een iets aansprekender naam verzinnen, graag, want de muziek van dit gezelschap is een groot publiek waard.  Folk en violen, dat klopt al, maar wat deze band nog meer doet is wereldmuziek door de folk roeren, er wat jazz bijdoen en een spannende avonturentocht ondernemen.

De vioolveteraan Wouter Vandenabeele lijkt elke keer als er wat interessants gebeurt op het gebied van wereldfusie in België wel van de partij – Olla Vogala, Ambrozijn, maar ook onlangs nog samenwerkingen met Bao Sissoko en Mola Sylla in Tamala, of zijn vele soloprojecten, waarbij hij vele muzikale vrienden van allerlei plumage uitnodigde.

Hier speelt hij samen met violisten Shalan Alhamwy en Naomi Vercauteren, oud-speler Elias Bachoura, gitarist Jeroen Knapen en celliste Jasmijn Lootens. Een kleiner gezelschap dan je zou verwachten als je met je ogen dicht naar dit fraaie album luistert. Want laat de term “project” je niet op het verkeerde been zetten – dit is een superieure band die absoluut niet projectmatig klinkt, maar als een avontuurlijke wereldfusieband met een volstrekt uniek, eigen geluid. Subliem!

Luister hier naar een paar fragmenten

gfpv - mazurka pour le temps qui vient     
gfpv - tatoeage     
gfpv - hrad