Machinefabriek is de opmerkelijke artiestennaam van vormgever,  elektronicatovenaar en componist Rutger Zuydervelt, een man die graag samenwerkingen aangaat met zeer uiteenlopende musici, wat onvoorstelbaar veel verbazingwekkende muziek oplevert, zoals With Drums, dat hij maakte met de drumfragmenten die hem door een groot aantal topdrummers werden toegestuurd. Ook zijn samenwerkingsprojecten met Michel Banabila zijn onvergetelijk, net als de opnames die hij maakte met het Hydra Ensemble en The Selva.

Nu ligt daar Wisps, dat ook weer op een curieuze manier is ontstaan – Zuydervelt vroeg Anne Bakker of ze zin had om een vervolgalbum te maken op Oehoe, een album dat in 2020 door Where to Now? Records werd uitgebracht. Anne nam vervolgens in één dag tijd thuis wat fragmenten zang, vioolspel en viola op en stuurde die naar Rutger, die meteen doorhad dat hij hier een goudmijntje in handen had.

Hij begon (oneerbiedig gezegd) te knippen en plakken en elektronica toe te voegen, en binnen een maand was het album klaar, en je zit te luisteren en zegt WOW! De ene keer overheerst de zang, dan de viool, en soms ook de krakende elektronica, en het werkt. Het is op een heel bijzondere manier een afgerond album geworden waar je als luisteraar ademloos bij zit te genieten. Het is een van die zeldzame albums die precies goed zijn – niet te lang, niet te kort, perfect uitgebalanceerd, helemaal goed. Niks meer aan doen. Mooi mooi.

Luister hier naar een paar fragmenten:

Slink     
Ruimte I     
Wisps