Gijs Levelt is een avontuurlijke trompettist en componist, die niet alleen speelt bij de Amsterdam Klezmer Band en Spinifex, maar ook in een verrassend trio als STriCat, terwijl hij in coronatijd ook een magnifiek solo-album maakte.

Hoe dat solowerk zou klinken als je er een fantastisch kwartet op los zou laten kun je nu horen op het album Bustle van het Gijs Levelt Spoken Quartet – de droomband van Gijs Levelt.

Stefan Schmid, toetsen en samples, Mark Haanstra basgitaar en Joost Lijbaart drums – alledrie hebben ze hun sporen al ruimschoots verdiend, en ze voelen perfect aan waar Levelt op zijn muzikale avonturentrip heen wil – jazz wordt hier gecombineerd met wereldfusie, pop, hedendaagse gecomponeerde muziek en elektronica. De loops en geluidseffecten waarmee Levelt zijn trompet manipuleert staan daarbij vaak centraal, net als op het solo-album Spoken.

Spannende muziek, soms wat unheimisch, vaak juist heel aangenaam, maar altijd precies goed, met onverwachte ritmes, fraaie combinaties – een muzikale reis die ik niet had willen missen.

Luister hier naar een paar fragmenten: