Spinifex Maximus is de naam van de twaalfkoppige band die de verjaardag van het tienjarige Spinifex extra feestelijk maakt. Ter gelegenheid van dat tienjarig bestaan bracht Spinifex maar liefst drie splinternieuwe albums uit – een fenomenaal live-abum waarop drie incarnaties van de band te horen zijn, Veiled, waar je het basiskwintet van Spinifex in absolute topvorm kunt horen, en Spinifex Maximus, waarin Spinifex als twaalfkoppige band alle remmen losgooit. Dat je ook nog de eerste twee albums, Triodia en Hipsters Gone Ballistic, als extraatje erbij krijgt is nog een extra reden om dit fraaie verjaardagspakketje aan te schaffen (voor slechts drie tientjes!).

Op het album Spinifex Maximus hoor je, als gezegd, de twaalfkoppige band, met een grote blazerssectie (acht man sterk, met onder meer Bart Maris en Pjotr Damasiewicz op trompet, Jeb Bishop en Mathias Muche op trombone en Pascal Rousseau op tuba). De band heeft een behoorlijk aantal ijzersterke componisten in haar gelederen, en dat kun je ook hier weer constateren, met composities van saxofonist Tobias Klein (onder meer Bohemians Gone Extragalactic en Mongibello), gitarist Jasper Stadhouders (onder meer Birch en Knoest), en bassist Gonçalo Almeida (Keep the Viper Alive). Jazzrock met vleugjes metal en trash, wat Balkan en India, en veel ruimte voor improvisatie, maar tegelijk is de band ook heel sterk in perfect samenspel. Af en toe lijkt het heerlijk rommelig (Knoest!), soms wringt het op een prettige manier, maar spannend is het steeds, avontuurlijk ook, en als luisteraar zit je steeds weer op het puntje van je stoel bij deze band. De spanningsboog blijft altijd perfect gespannen, deze band zakt nergens in – het blijft adembenemend spannend, ook in de stillere passages. Subliem! Een absolute aanrader!

  • Spinifex Maximus – een van de vijf cd’s bij Spinifex 2005-2015 – Triodia, Hipsters Gone Ballistic, Live, Veiled en Maximus – Spinifex Music

Luister hier naar een paar fragmenten van Spinifex Maximus:

bohemians gone extragalactic     
birch     
knoest     
mongibello     

en hier als extraatje nog een fragment van Hipsters Gone Ballistic:

flying object forth worth - umea- sheffield