Spinifex is al tien jaar lang een van de avontuurlijkste jazzbands die we in Nederland en ver daarbuiten kennen. Al is jazz een te beperkte aanduiding voor wat Spinifex doet – ze mengen jazz met avantgarde, metal en trash en roeren daar vervolgens de nodige wereldmuziekelementen door – ritmes uit diverse hoeken van de wereld, met name India en de Balkan. We hebben hier al eerder enthousiast geschreven over hun albums Hipsters Gone Ballistic en Triodia, en die twee krijg je zomaar gratis, als je hun nieuwe albums aanschaft. (Klik maar eens op de links naar de recensie en luister naar de muziekfragmenten).

De kern van Spinifex wordt gevormd door trompettist Gijs Levelt, die graag een band wou waarmee hij het hele jaar door lekker kon spelen, en waarmee hij verschillende projecten kon aanpakken. Philipp Moser is een metal drummer, Goncalo Almeida improviseert met noise en is bassist, Jasper Stadhouders is een gitarist uit de vrije improvisatiescene, en saxofonist Tobias Klein, die met Levelt aan de basis van Spinifex stond, komt net als Gijs uit de jazz en wereldmuziekhoek. Dat het klikte tussen deze totaal verschillende muzikale werelden is meteen duidelijk als je naar de muziek van het gezelschap luistert.

Ter gelegenheid van hun tienjarig bestaan brengen ze nu in één verpakking vijf cd’s uit. De twee die ik al eerder noemde zitten daar als bonus bij, dus daar gaan we het hier niet meer over hebben, maar de andere drie albums gaan we één voor één even voor het licht houden, te beginnen met het album Spinifex Live, omdat we daar drie (eigenlijk vier) verschillende reïncarnaties van Spinifex tegenkomen, allemaal even fascinerend. Zo is er om te beginnen Spinifex Indian Spin (FX), een samenwerkingsverband met een aantal Indiase muzikanten, met name de fenomenale Dr Mysore Manjunath op viool. Luister naar een fragment van Spinifex Indian Spin:

En dan was er de Spinifex Tuba Band, volgens Gijs een echte uitdaging, met name wat betreft het componeren voor twee tuba’s. Het levert fantastische, unieke muziek op, zeker als ze dan ook nog gaan samenspelen met de Duitse band The Bliss. Luister maar:

Ook voor Spinifex Bollycore werd de samenwerking met een Indiase muzikant gezocht, dit keer met zangeres Priya Purushothaman. De Indiase invloeden die de band verder in de muziek verwerkt zijn vrij subtiel, al gaan ze regelmatig vrij stevig los. Luister naar Spinifex Bollycore:

Later meer over de andere twee albums in dit speciale pakket, dat een absolute aanrader is voor iedereen die van avontuurlijke, spannende muziek houdt. Beter dan dit wordt het niet gauw.