Tonus is een internationaal improvisatie-quintet, bestaande uit Graham Dunning op snaredrum en objecten, Dirk Serries op accordeon en  akoestische gitaar, Benedict Taylor op viola, Martina Verhoeven op piano en Colin Webster op fluit en altsaxofoon.

Ear Durations werd op 26 oktober 2018 in Londen opgenomen en is een wonderbaarlijke ervaring om naar te luisteren, want er gebeurt bijna niets, maar dat “bijna niets” is zo ongelofelijk spennend dat je als luisteraar met ingehouden adem op het puntje van je stoel zit te luisteren naar de drie lange improvisaties op dit album. Het album eindigt overigens met de langste eerste set die ongeveer een half uur duurt en die relatief het meest gestructureerd klinkt, opgebouwd rond Martina Verhoeven’s pianospel.

De andere twee sets zijn onvoorspelbaarder, maar ook oneindig veel spannender, en als je er naar luistert in je huiskamer, zoals ik deed kan er iets bijzonders gebeuren, want dan gaan alle geluiden in je huis en daarbuiten actief meespelen – de onverwachte hagelbui bleek zich perfect in de derde set te voegen, en het tikken van de verwarming leek ook te passen in het de stroom geluiden die uit de boxen kwam. De grens tussen bijzondere geluiden en muziek is soms bijzonder klein.

Een tweede en derde luistersessie deed me beseffen dat het “bijna niets” van Tonus wel erg bedrieglijk is, want er blijkt toch wel erg veel te gebeuren, alleen al aan interactie tussen de vijf musici, en hoe vaker je luistert, hoe fraaier de muzikale gesprekken worden. Kortom: een absolute aanrader voor iedereen met open oren, gevoel en aandacht voor muzikaal avontuur.

Luister hier naar een paar fragmenten: