De Zomer Jazz Fiets Tour is het vreemdste en tegelijk het geweldigste jazzfestival ter wereld. Om te beginnen omdat je van te voren zeker weet dat je het grootste deel van de optredens zult missen, ten tweede omdat je zelf op de fiets van het ene naar het andere optreden moet gaan.

Maar programmeur par excellence Marcel Roelofs weet elk jaar weer de absolute wereldklasse van de jazz naar Groningen te halen om in het Reitdiepdal in eeuwenoude kerkjes en boerenschuren voor een enthousiast publiek op te treden, en deze zevenendertigste editie is er ook weer een die de liefhebber voor enorme problemen stelt – wat moet ik kiezen en wat kan ik met bloedend hart laten schieten?

Ruf der Heimat - foto Cristina Marx

Ruf der Heimat

Op vrijdag 25 augustus kun je voor de proloog naar Simplon in Groningen, waar je getrakteerd wordt op Ein Abend Aus Berlin, met de Insomnia Brass Band (dit jaar tijdens de Duitse Jazz Preis verkozen tot beste band van het jaar!) en Ruf der Heimat. Zaterdag 25 augustus begint het grote fietsen.

Kort samengevat:

Op de zaterdagmiddag staat er een aantal Duitse bands op de kerkplanken, zoals het Christian Marien Quartet en Uwe Oberg Lacy Pool met de gelouterde basklarinettist Rudi Mahall in de gelederen.
Uit Zwitserland komt de wonderschone trompet/harp combinatie Tom Arthurs/Giovanna Pessi naar Fietstourland. Uit Zürich komt Omri Ziegele’s Tomorrow Trio met onze nationale slagwerkheld Han Bennink. Ook worden twee grootheden uit Engeland verwacht: duo Trevor Watts/Veryan Weston.

Watts en Weston

Watts en Weston

Trompettist Dave Douglas brengt zijn album Mountain Passages tot leven in de originele bezetting met Michael Moore en muzikanten uit de VS en Canada. De slotact in Garnwerd, de opwindende jazzfunkband Naked Ears, krijgt versterking van Defunkt trombonist Joseph Bowie.

Vocaliste Una Bergin brengt met een bijzondere samenstelling van haar band Snowapple een ode aan het werk van vader Sean Bergin.

En dan even speciale aandacht voor de avontuurlijkste klarinettist van Nederland. Steven Kamperman componeerde Maison Moderne na een verblijf in het Parijse Theo van Doesburghuis. Hij treedt op samen met violist Oene van Geel, pianist Albert van Veenendaal en gitarist Paul Jerret.

Saxofonist Bo van de Graaf presenteert zijn nieuwe project vol dierenverhalen: Het Artis Orkest.

Imaginaire landschappen komen voorbij in de muziek van Iman Spaargaren’s Undercurrent Orchestra, de sfeervolle filmscores van Marzio Scholten Ruis en de minimale klanken van Arvo Pårt en Aphex Twin zijn terug te vinden bij het Artvark Saxophone Quartet. Collectieve improvisatie en elektronica wordt gecombineerd in het Rotterdamse Hydra Ensemble. Ook violist George Dumitriu gebruikt elektronica voor zijn nieuwe soloprogramma Monk on Viola.

George Dumitriu@Junna

George Dumitriu

Groninger roots komen, naast het Noordpoolorkest en het Prins Claus Conservatorium, naar boven in Timber 3+1, het nieuwe Frans Vermeerssen Trio en in een frisse Turkish Pumpkin van bassist Esat Ekincioglu.

Guy Salamon_ foto van Gilst

De surprise act in schuur Veldman aan het eind van de middag in Sauwerd is:

GUY SALAMON GROUP

Jesse Schilderink – tenor / baritone saxophone * Sam Newbould – alto saxophone * Alvaro Artime Jimenez – trumpet, Xavi Torres – piano * William Barrett – bass * Guy Salamon – drums, composition

Guy Salamon is een Israëlische drummer die al een tijd in Nederland woont en werkt en die een fantastische band om zich heen verzameld heeft. Een echte aanrader dus.