Het Hydra Ensemble bestaat uit twee cellisten – Nina Hitz en Lucija Gregov, een contrabassist,  Gonçalo Almeida en elektronicatovenaar Rutger Zuydervelt. Hun album Voltas werd in één dag in de Oude Kerk in Rotterdam Charlois (spreek uit sjaarloos) opgenomen op 11 juli 2020 en werd dan ook ter plekke geïmproviseerd.

Het is opmerkelijke muziek, die je hier te horen krijgt – minimaal, maar ook vol en melodieus, jazzy, spannend, want je wordt als luisteraar steeds scherp gehouden, net zoals de musici elkaar steeds scherp houden, en het gaat van subtiel en bijna fluisterend naar voluit en stevig. De wereld van cello en contrabas blijkt verbazingwekkend veel groter en ruimer dan je voor mogelijk had gehouden, terwijl er tegelijkertijd muziek wordt gemaakt met passie en gevoel, melancholieke muziek zelfs.

Hun album Vistas kwam later, en daar was ik enorm van onder de indruk, dus daarom schafte ik dit eerste album van het Hydra Ensemble ook aan, en daar heb ik nog geen minuut spijt van gehad, want ook dit is een meesterlijk groeiplaatje dat bij herhaalde beluistering alleen maar beter wordt, en dat is het ware kenmerk van echte grote kwaliteit. Een aanrader dus, die via BandCamp voor een prikje is aan te schaffen.

Luister hier naar een paar fragmenten: