De Portugees-Rotterdamse bassist Gonçalo Almeida is een veelzijdig man – hij speelt in de avontuurlijkste avantgardebands als Spinifex en The Selva, en gaat daarnaast regelmatig samenwerkingen aan met musici die ook nadrukkelijk het muzikale avontuur opzoeken, als Rutger Zuydervelt, die we ook wel kennen als Machinefabriek.

Hydra Ensemble brengt Almeida en Zuydervelt samen met twee cellistes, Lucija Gregov en Nina Hitz, en dat levert verbluffende muziek op, die doet denken aan klassieke kamermuziek, maar door de improvisaties moet je ook onmiddellijk aan jazz denken, terwijl de elektronica je op het spoor zet van hedendaagse avantgarde. De grenzen van wat er mogelijk is met een cello worden hier continu opgezocht, en ik zit dan werkelijk met open mond van bewondering te luisteren, zeker ook omdat de bas een geweldige constante factor is die alles steeds weer bij elkaar weet te houden.

Luister eerst maar eens hoe subtiel en ingetogen ze beginnen in Vista I en ga dan eens luisteren naar de willekeurige fragmenten die ik uit de andere Vistas heb geknipt. Ja, dat is een doodzonde in dit geval, ik weet het, want je kunt de spanningsboog van een van de vistas eigenlijk niet zomaar ruw onderbreken, maar ik wou je toch een idee geven van wat je te wachten staat als je het album aanschaft. Beluister die fragmenten vooral een paar keer achter elkaar, want dan zul je horen dat er ook in de drukke, chaotisch lijkende stukken ongelofelijk veel subtiliteit en detail verborgen zit.

Ik heb zelf het gevoel dat ik na drie intensieve luistersessies nog lang niet alle geheimen en nuances van dit meesterlijke album heb gehoord, dus ik zal het nog vele malen beluisteren, en ik adviseer je om dat ook te doen – een tip: via BandCamp kun je het hele album gratis beluisteren voordat je tot aanschaf overgaat. Het digitale album kun je al voor 7 euro aanschaffen, de cd voor 10, dus aarzel niet te lang.

  • Hydra Ensemble – Vistas – New Wave of Jazz

Luister hier naar een paar fragmenten:

 

hydra ensemble live