Argento betekent zilver, en het is ook de titel van het meest recente album van Banditalinia, de superieure band rond accordeonist extraordinaire Riccardo Tesi, die al vijfentwintig jaar samen spelen, een zilveren jubileum dus. De jubileumtournee heet dan ook de Argento-tour, en ze speelden op woensdagavond 30 oktober in de fameuze Kleine Zaal van de Groninger Oosterpoort voor een enthousiast maar helaas bijzonder klein publiek van slechts rond de zestig mensen.

Jammer, want Tesi en zijn fantastische band zijn altijd minstens heel erg goed en meestal veel beter dan dat, want de muziek die ze maken overstijgt folkmuziek vele malen. Dit is niet alleen superieure folk die de grenzen van het genre verkent, het is ook jazz, en soms zelfs pure avant-garde waarbij je de hele zaal bijna de adem hoort inhouden omdat het zo spannend wordt. En, wat ik bij elk concert van deze fenomenale band heb, en nu ook weer, is dat ik mezelf er op betrap dat ik het hele concert lang met een enorme brede grijns op mijn gezocht heb zitten luisteren en kijken.

Riccardo Tesi is de leider van de band, een virtuoze accordeonist die werkelijk alles kan op zijn instrument, en hij wordt bijgestaan door gitarist en zanger (en liedjesschrijver) Maurizio Geri, die niet alleen een fenomenaal goede gitarist is, maar ook een heerlijk gemakkelijke zanger met een fijne, licht hese stem. Geri heeft ook zijn eigen jazz-ensemble waarin hij nog meer de mediterraanse muziek met de gypsy swing mengt. Dan is er saxofonist Claudio Carboni die gemakkelijk van sax wisselt, soepel en zacht speelt, lyrisch bijna, maar die ook volledig kan losgaan. Tenslotte is sinds 2010 Gigi Biolcato de blootsvoetse drummer en percussionist van de band – hij zingt overigens ook en is puur ritme.

Ze speelden alles van het album Argento, en dat deden ze verbazingwekkend goed, zeker als je in aanmerking neemt dat daar nogal wat prominente gasten op meespeelden, die hier eigenlijk helemaal niet gemist werden. De conclusie is dus ook nog eens dat Banditaliana helemaal geen gasten hoeft uit te nodigen als ze hun volgende album gaan opnemen.

Helaas was dit hun laatste concert in Nederland, dus je zult even geduld moeten hebben als je ze hier weer een keer wil zien spelen. Ik kan er in ieder geval weer een tijdje op teren – wat een sublieme band en wat een geweldig concert!

banditaliana