Garrison Keillor was 32 toen hij begon met een radioshow waarvan hij dacht dat die het misschien een jaartje zou uithouden. Het moest een radioprogramma worden zoals hij zich dat uit zijn jeugd herinnerde, met veel muziek, een stukje hoorspel, een verhaal en wat interviews. Prairie Home Companion houdt het inmiddels al meer dan veertig jaar vol als wekelijks radioprogramma en het is nog onverminderd populair, en als je naar de vier cd’s luistert die ter gelegenheid van het veertigjarig jubileum werden uitgebracht begrijp je al snel hoe dat komt.

Het is voor een belangrijk deel te danken aan de droge humor van Keillor, die het programma presenteert en die het allergrootste deel van de show schrijft. Luister maar eens naar zijn introductie van twee van de grootste snarenvirtuozen die er op dat moment in Amerika te vinden waren:

De hoorspelen zijn ook altijd hilarisch, met twee mannen die de meest idiote geluidseffecten live tevoorschijn weten te toveren. Hier een fragment uit Diet Squad, over de oorlog tegen het voedsel waarvan we weten dat het slecht voor ons is.

Garrison Keillor heeft in elke aflevering ook een verhaal uit het fictieve plaatsje Lake Wobegon, en dat is altijd een staaltje subtiele en actuele humor die voor een groot deel het succes van de serie verklaart – de hoge kwaliteit van het superieure geouwehoer. Maar er is ook nog de kwaliteit van de muziek – er is een geweldige huisband onder leiding van Richard Dworsky, en er zijn altijd verrassend goede gasten die soms oude klassiekers nieuw leven inblazen of die onverwachte covers spelen, zoals Ricky Skaggs en Sharon White die Townes van Zandt’s If I Needed You zingen.

En in Prairie Home Companion kun je onverwachte muziek verwachten, tijdens de hoorspelen bijvoorbeeld, of als reclamespotje voor nietbestaande producten als Powdermilk Biscuits, maar ook een nummer als Mouth Music door Jean Redpath.

Eigenlijk zou ik nog een hele tijd willen doorgaan met voorbeelden laten horen, maar het advies is heel simpel – koop de vierdubbele cd 40th Anniversary Collection van Prairie Home Companion en je valt bijna vijf uur lang van de ene aangename verbazing in de andere – en ik verzeker je dat je niet alleen zult genieten van superieure muziek, maar dat je ook af en toe van je stoel zult vallen van het lachen, want we hebben de Guy Noir-hoorspelen nieteens genoemd, en er zijn nog veel meer hilarische fragmenten waar iedere liefhebber van superieur geouwehoer door gekieteld zal worden. Een absolute aanrader!