Gitarist Janos Koolen, bassist Lukas Beukers en drummer Arthur Bont zijn alle drie zeer ervaren musici, die onder meer met Mick Taylor, Gé Reinders, Frederique Spigt en Fay Lovsky speelden terwijl we Janos Koolen al kenden van het geweldige Steam Power, en de Shisha Group, het bijzondere wereldfusietrio dat hij samen met Arthur Bont en oud-speler Haytham Safia vormde.

De drie vrienden vormen nu samen The Whereabouts en maken hier instrumentale, intelligente gitaarpop die wel wat doet denken aan de muziek die hun collega’s van de Space Age Travellers maken, al klinken de Whereabouts net even een slag relaxter en gooien ze er net even wat vaker een beetje humor door. Maar hun inspiratiebronnen lijken soms aardig overeen te komen.

The Whereabouts maken spaghettiwesternachtige filmmuziek, lekker weids klinkend, maar ook regelmatig zeer dansbaar. Muziek om een goed humeur van te krijgen, dat zeker ook – de ultieme feel-good-muziek. Opgewekt met toch een lichte melancholieke ondertoon. Mooi.

Een categorie? Ik zou het niet weten. Jazzy pop-rock wellicht? Gewoon luisteren en kopen. Want als je hem één keer gehoord hebt wil je hem geheid nog een keer draaien. Heerlijk plaatje!

Luister hier naar een paar fragmenten: