John Lilly is al jaren een van mijn favoriete singer/songwriters. Sinds 1989 heeft hij elke week minstens één liedje geschreven, wat het totaal op meer dan duizend liedjes brengt. Daarvan heeft hij er zelf veel te weinig opgenomen wat mij betreft, maar alle albums die hij gemaakt heeft koester ik en draai ik met grote regelmaat, want Lilly schrijft niet alleen geweldige liedjes, hij zingt ze ook nog eens heerlijk relaxed en precies goed.

Ik ben gelukkig niet de enige liefhebber van zijn liedjes, want die zijn al door heel wat van zijn muzikale collega’s opgenomen, en zeker niet door de minsten (Tim O’Brien, Bobby Helms, Wild Rose).

Lilly kreeg in 2010 de diagnose Parkinson, en trok zich daar in eerste instantie niet zo verschrikkelijk veel van aan, en hij bleef toeren en muziek opnemen. Toen in 2020 de pandemie alle live-optredens over de hele wereld stillegde vielen ook John’s werk en inkomen stil.

Toen kwam Jackson Emmer in actie. Emmer leerde Lilly kennen toen hij hem jaren geleden zag optreden op een onopvallende plek op een festival en hij meteen onder de indruk was van Lilly’s liedjes en zijn manier van zingen. Lilly en Emmer werden vrienden, waarbij Lilly ook als een soort coach fungeerde en Emmer liedjes leerde schrijven -.ze schreven er ook wat samen. Emmer stelde voor een tribute-album samen te stellen voor John en zijn liedjes op zijn kosten, zodat de opbrengsten voor Lilly zouden zijn. Het was zijn manier om Lilly te bedanken voor alles wat de meester hem geleerd had.

Het bleek al snel dat het niet zo moeilijk was om artiesten te vinden die belangeloos mee wilden werken, en je hoort hier dan ook grote namen als Kathy Mattea, Tim O’Brien, Tom Paxton en Bill Kirchen, die zich er bepaald niet van af maken – ze spelen met liefde en overtuiging een van Lilly’s liedjes. Maar er zijn ook covers van jonge, opkomende talenten als Brennen Leigh & Noel McKay, Ordinary Elephant, Golden Shoals. Er staat ook een prachtige gedreven, rauwe uitvoering van This Old Knife op door Andrew Adkins en het titelnummer wordt bloedstollend mooi ingetogen gezongen door de Nashville-pareltjes Maya De Vitry en Ethan Jodziewicz. Georgia Lilly zingt een liedje dat nog nooit eerder te horen was, en dat geldt ook voor de afsluiter van John Lilly zelf, het nummer These Songs.

 

Luister hier naar een paar fragmenten: