Hat Check Girl is de onwaarschijnlijke naam van het duo Peter Gallway en Annie Gallup, die sinds 2010 elk jaar minstens één album per jaar uitbrachten als het duo Hat Check Girl. Daarnaast brachten ze, meestal ook een of meerdere keren per jaar, ook nog solo-albums uit, want zowel Gallup als Gallway zijn fenomenaal goede liedjesschrijvers, met een ongekende productie. Annie Gallup was de laatste tijd wat minder mobiel omdat ze de ziekte van Lyme had opgelopen en daardoor erg met haar gezondheid aan het sukkelen was geraakt. Gallway had voor zijn vorige album daarom twee oude vrienden uitgenodigd en bracht met hun als Peter Galway & The Real Band het album Reach For It uit. Annie Gallups laatste album was het prachtige Bookish en als Hat Check Girl brachten ze als hun zevende duo-album Cold Smoke uit.

Nu ligt er nummer acht, Kiss Me Quick, en dat is alweer mooier dan de vorige albums, want de twee lijken met elk album beter met elkaar samen te spelen en te zingen. De liedjes zijn ook weer prachtig, van een verhuizing naar het westen in Moving West naar de fraaie samenvatting van het arbeidersleven van een garageman in Manhattan in Earl Had The Night Shift: “His eyes’d get heavy but he’d never drift off, there were cars to move all night long”…

De liedjes zijn weer schitterend gearrangeerd, uiteraard door Gallway en Gallup zelf, die ook alle instrumenten zelf bespeelden in hun huisstudio, in hun huis aan de kust in Rockland, Maine. Jazzy, met wat country en bluegrass erdoorheen geroerd, altijd perfect in diens van het liedje. Niet alle liedjes zijn melancholiek, er zitten ook vrolijke liedjes tussen als Second Monday of the Week, dat ik dan ook prompt de hele dag liep te zingen. Ik hoor daar wel een hit in, maar ik vermoed dat iemand anders het dan zou moeten opnemen. Al zou ik dat persoonlijk zonde vinden, want ik vind juist deze versie zo heerlijk.

Luister hier naar een paar fragmenten: