Peter Gallway is een ster in het bedenken van merkwaardige namen voor de duo’s die hij creëert. Samen met singer/songwriter Annie Gallup vormt hij al een tijd lang het duo Hat Check Girl, en nu was er ineens een duo-album met toetsenist Harvey Jones onder de titel Parker Gray, waardoor ik het album in eerste instantie over het hoofd zag.

Het is een bijzonder album geworden, met eigenlijk maar één echt liedje, en voor de rest gesproken gedichten op een bedje van sfeervolle muziek. Ik denk dat dat de beste omschrijving is. De warme bariton van Gallway trekt je de teksten in, die op de synthesizerklanken van Jones en Gallway zelf perfect tot hun recht komen. Heel af en toe voegt hij er wat gitaar aan toe, en Nate Birkey mag er op de juiste momenten met zijn trompet nog wat extra jazz aan toevoegen, zoals in het titelnummer Luminous Darkness.

Annie Gallup zingt Breathless, en dat zorgt dan weer precies voor de juiste afwisseling, waardoor het uiteindelijk een perfect afgewogen album wordt, een beetje in de geest van de jazz poets van de jaren vijftig en zestig. Een echte avondplaat, waar je op je gemak voor gaat zitten, met kaarslicht en een drankje.

De gedichten komen allemaal uit de poëziebundel Big Mercy van Peter Gallway, die in 2011 verscheen.

Luister hier naar een paar fragmenten: