curious characters

- ricky jay
celebrations of curious characters
- een mcsweeney's boek

McSweeney's begon als een opmerkelijk tijdschrift, maar het blaadje van schrijver Dave Eggers is uitgegroeid tot een uitdijende uitgeverij van verschillende tijdschriften, waarvan ik McSweeney's zelf nog steeds het geweldigste tijdschrift ter wereld vind, maar daarnaast zijn er The Believer, dat net als moors magazine eigenlijk alleen maar enthousiasmes wil delen, Wolphin, een uniek dvd-tijdschrift, een sportblad waar zelfs ik als gerennommeerd sporthater nieuwsgierig naar ben omdat iemand als Malcolm Gladwell ervoor schrijft, een kokblad dat uiteraard ook weer geheel anders is als alle andere kookbladen, en een hele reeks boekenreeksen.

We hebben al eerder wat van de meer dan opmerkelijke boeken van McSweeneys laten zien, en wat omslagen getoond. En soms zitten er ineens drie schetsboeken van Art Spiegelman tussen (gepresenteerd als één boek) of een groot boek in een merkwaardige vorm waarmee je op schattenjacht kunt. Altijd leuk en altijd verrassend, en je kunt je voor een zeer bescheiden bedrag abonneren op de boeken van McSweeney's waardoor je ze bijna als een tijdschriftabonnement kunt gaan beschouwen.

De boeken van McSweeney's zijn altijd royaal en redelijk uitbundig uitgevoerd, dat wil zeggen dat er nooit bezuinigd wordt op de uitvoering. Liefst hardcover en gebonden, en als er fullcover illustraties in moeten op groot formaat, dan komen ze erin, en het boek wordt er meestal nieteens extreem duur van.

Een mooi voorbeeld is Ricky Jay's Celebrations of Curious Characters, dat met veel liefde gemaakt is, perfect vormgegeven in een nagenoeg vierkant, grootformaat boek, met steeds op de linkerpagina een perfect gekozen illustratie, en op de rechterpagina een verhaal van Ricky Jay over Curieuze Karakters. Dat wordt nergens een sensationele freakshow, integendeel, hier worden mensen en situaties met veel nuance, respect en begrip geportretteerd.

Dat maakt het niet alleen tot een boek dat er perfect uitziet, maar ook tot een bijzonder knusboek dat je een goed gevoel geeft, omdat hier iemand aan het woord is die precies de goede toon weet te treffen, waar een ander al snel op de Telegraaftoer zou gaan om sensationeel wat excentriekelingen neer te zetten. Hier worden het liefdevolle portretten van bijzondere mensen, en dat is een verademing. Een aanrader.

Ik laat hier van drie hoofdstukjes steeds de illustratie zien die op de linkerpagina in het boek staat en het begin van het bijbehorende verhaal dat over twee kolommen op de rechterpagina staat.

  • Ricky Jay - Celebrations of Curious Characters - McSweeney's Books - ISBN 978-1-936365036
     

  • McSweeney's

  • Dave Eggers

Wat ik eerder schreef over verschillende afleveringen van McSweeney's:

 

tweeling...
tweelingen
begin van het verhaal

getrainde vlooien...
times square
herinneringen aan times square


over typemachines
bekentenissen...
i am a professional keeper of secrets...

© Ricky Jay