Erik Voermans was voor mij de belangrijkste reden om, wonend in Groningen, opnieuw een abonnement op de Amsterdamse krant het Parool te nemen. Lang geleden woonde ik een tijdje in Amsterdam, en ik las toen elke dag het Parool, en was toen al redelijk verknocht geraakt aan die krant, al was het maar vanwege de dagelijkse Kronkel van Carmiggelt,

Ik was in die tijd een echte krantenvreter, en las intensief alle goede kranten van Nederland (en het halve buitenland), maar ik kwam er al vrij snel achter dat er één recensent was die beter over klassieke muziek schreef dan al zijn collega’s bij alle kwaliteitskranten bij elkaar, en dat was Erik Voermans in het Parool. Dat had onder meer te maken met zijn brede belangstelling, die ging van Zappa (waar mijn interesse voor de hedendaagse serieuze muziek ook begonnen was) via alle reguliere bekende klassiekers naar Stravinsky, Louis Andriessen en alles wat maar interessant was. Lees zijn boek met verzamelde stukken er maar op na: Van Andriessen tot Zappa.

In het Parool schreef hij niet alleen onvoorstelbaar veel enthousiasmerende recensies (ik heb in de afgelopen dertig jaar eindeloos veel ontdekkingen gedaan dankzij hem), maar ook geweldige interviews en de onnavolgbare zaterdagse rubriek Eerste hulp bij klassieke muziek, waarvan een deel gelukkig gebundeld is.

Helaas stond in het Parool van 9 juli 2022 zijn laatste rubriek en werd hij uitgeleide gedaan in de rubriek Op de Klapstoel met een paginagroot interview. We weten nu dat er in ieder geval een roman aankomt en dat hij muziek zal blijven maken – want Voermans was ook nog eens een opmerkelijk goede en avontuurlijke gitarist en componist.

Ik heb nog een ingezonden brief naar het Parool gestuurd, maar iemand anders was me met lovende woorden net even voor geweest, dus ik wil Erik Voermans graag op deze plek heel hartelijk bedanken voor al die geweldige stukken. Ik vond het Parool na 9 juli meteen al een stuk kaler, dus ik mis je stukken nu al. Het Parool zal nooit hetzelfde zijn, vrees ik. Erik, bedankt, en ik zal je zeker blijven volgen!

HM 17 juli 2022