David Holt is een van mijn favoriete vertegenwoordigers van Amerikaanse traditionele muziek in zijn vele verschijningen. Je hebt David Holt de verteller, David Holt en zijn opmerkelijke verzameling muziekinstrumenten, David Holt die samen met vele anderen muziek maakt, onder meer met Doc Watson, Josh Goforth, Bryan Sutton en veel meer. En als je wil zien hoe Holt de tradtionele muziek wil overbrengen aan nieuwe generaties moet je beslist zijn live in concert-dvd bekijken, dat is echt een absolute aanrader.

David Holt’s State of Music is een andere dvd, met een televisieprogramma van een uur dat hij maakte over de traditionele muziek van de zuidelijke bergen van de Appalachen. Je krijgt hier niet alleen optredens te zien van een aantal hedendaagse meesters van de traditionele muziek, zoals Bryan Suttin, Bruce Molsky, the Branchettes, Josh Goforth, de band Balsam Range en Rhiannon Giddens van de Carolina Chocolate Drops, ze vertellen ook over hun manier van spelen, en met name Molsky en Sutton laten daarbij zien hoe dat technisch werkt en geven tips. Ook Goforth zegt zinnige dingen over zijn manier van banjospelen en zingen waardoor je nog beter naar de muziek gaat luisteren, en dat geldt ook voor Rhiannon Giddens, die de traditie van de banjo even mooi in perspectief zet.

Een kleine muzikale geschiedenisles van een uur, met werkelijk schitterende muziek ter ondersteuning van alle verhalen. Een absolute aanrader kortom. Hou er wel rekening mee dat je de dvd niet op een reguliere Europese dvd-speler kunt afspelen (daardoor is hij hier ook wat te lang blijven liggen – ik heb uiteindelijk een goedkope dvd-speler aangeschaft die er geen problemen mee had).

state of music

met Rhiannon Gibbens en Bruce Molsky