Als je aan Sweelinck denkt, een van de bekendste Nederlandse componisten, die in de zestiende en zeventiende eeuw in Amsterdam als organist begon, denk je niet meteen aan jazz, maar als HOT, Het Orgel Trio, dat eerder albums opnam met muziek gewijd aan Duke Ellington en aan Charlie “Bird” Parker, dan ga je wel even rechtop zitten.

New jazz from the 17th century is de ondertitel van het album dat Het Orgel Trio wijdde aan de muziek van Sweelinck, en als je begint te luisteren kun je daar eigenlijk meteen wel in meegaan. Het mooie is natuurlijk dat Berry van Berkum op de kerkorgels speelt waar Jan Pieterszoon Sweelinck in principe ook op gespeeld zou kunnen hebben, en als we weten dat Sweelinck naast componist ook bekend stond om zijn improvisaties

Steven Kamperman op klarinetten en Dion Nijland op contrabas nemen samen met organist Berry van Berkum de muziek van Sweelinck als basis en maken er hedendaagse improvisatie-jazz van, terwijl ze tegelijkertijd een hommage brengen aan de schoonheid van de stukken die Sweelinck schreef. Tijdloze muziek, die voor iedereen aantrekkelijk blijft en die door HOT met peper en zout op een opwindende manier opnieuw opgediend wordt. Subliem plaatje!

Luister hier naar een paar fragmenten: