Accordeonisten hebben allemaal hun eigen manier om op avontuur te gaan – de tijd dat de accordeon alleen maar een volks instrument was, dat op bruiloften en partijen werd ingezet om smartlappen te begeleiden hebben we inmiddels ver achter ons gelaten. Denk alleen maar aan accordeonisten als Riccardo Tesi, Kepa Junkera, Didier Laloy of, dichter bij huis, Peter Pot en je ziet wat avontuurlijk ingestelde accordeonisten kunnen bereiken. En dan hebben we de ontwikkelingen in de tango nieteens genoemd. Afijn.

Er is ook nog een andere route, die eigenlijk net zo fascinerend is, en die heeft de Nederlandse accordeonist Gertie Bruin ingeslagen – hij speelt op zijn album Dutch Touch muziek die speciaal voor accordeon gecomponeerd is door hedendaagse Nederlandse componisten. Vier van de composities op de cd werden zelfs speciaal voor Bruin gecomponeerd. En dan hoor je de accordeon ineens op een heel andere manier – dan gaan bijvoorbeeld ineens stiltes een rol spelen, en verdwijnt de volkse traditie echt volstrekt en volledig uit beeld.

Het album opent met Detecting Mr Brown van de Groninger componist Arnold Veeman, en dat is meteen al een hele mooie binnenkomer. Dan volgt Dolf de Kinkelder’s Gejaagd door de kwint, en dan volgen er nog stukken van Renske Vrolijk, Joost van Balkom, Chiel Meijering, Gabriel Paréyon en tenslotte het vijfdelige prachtige, melancholieke Bilder van Joep Straesser. Alles bij elkaar meer dan een uur verbazingwekkend mooie muziek, en de accordeon zoals je hem nooit eerder hoorde. Subliem plaatje!

Luister hier naar een ¨paar fragmenten:

gertie bruin - detecting mr brown     
gertie bruin - gejaagd door de kwint     
gertie bruin - bilder - 5 letzter bericht