Peter Gallway is een fenomenaal songwriter, een multi-instrumentalist en een voortreffelijk zanger, die zijn eigen liedjes altijd precies de juiste dosis melancholie weet mee te geven. Hij brengt in een onvoorstelbaar hoog tempo werk uit, vaak samen met met zijn partner Annie Gallup als het duo Hat Check Girl, maar ook als solo-artiest. Dat deed Annie tot voor kort ook, en dat leverde regelmatig drie meesterlijke albums per jaar op, want de inspiratie bleef komen. Annie werd helaas langdurig ziek, en Peter zocht wat oude vrienden op en maakte met The Real Band een verrassend stevig album in 2019, Reach For It, en dat smaakte duidelijk naar meer, want halverwege 2022 verscheen It’s Deliberate, met elf magnifieke liedjes die Gallway tijdens de pandemie heeft geschreven.

The Real Band bestaat uit percussioniste Andrea Re, die ook een pracht van een tweede stem levert, en de broers Mark en Joseph Wainer, de eerste op elektrische gitaar, de tweede op drums. En dan zijn er nog wat indrukwekkende gasten ook, zoals Larry John McNally, die onder meer op het titelnummer meezingt, Annie Gallup, die gelukkig ook in één nummer van zich laat horen, en vier verschillende keyboardspelers.

Een sublieme band kortom, soms stevig en rockend, soms jazzy, en Gallway altijd spot-on met zijn teksten, altijd melancholiek en licht onder de huid kruipend. En met de vinger aan de pols van de tijd, terwijl hij zijn liedjes ook altijd persoonlijk weet te maken. Een juweel van een album, met arrangementen die er voor zorgen dat het eindeloos kunt blijven draaien.

Luister hier naar een paar fragmenten: