Britse folklegende en liedjesschrijver Iain Matthews woont al een kleine twintig jaar in Nederland. Daar ontmoette hij BJ Baartmans, waar hij al snel mee ging samenwerken, met als meest opvallend resultaat de heroprichting van Matthews Southern Comfort, waarbij dit keer het zuiden van Nederland voor het comfort zorgde – het was volgens velen de beste reïncarnatie van die band ooit.

Matthews werkte met onder meer Fairport Convention, Plainsong, Matthews Southern Comfort en More Than A Song, Baartmans werkte met een lange rij Nederlandse en internationale acts zoals JW Roy, Jack Poels, Frans Pollux, The Space Age Travellers, Hidden Agenda Deluxe, Oh Susanna, en veel meer.

Door de pandemie was er speelpauze, en Matthews en Baartmans begonnen in 2020 eerst nog op afstand, maar later in BJ’s Studio Wild Verband te werken aan liedjes over de pandemie, waarbij Iain Matthews meestal de teksten leverde en BJ Baartmans de muziek. Ze produceerden vervolgens het album zelf en spelden ook zelf alles in, dat wil zeggen dat Matthews lead en harmony zang doet plus akoestische gitaar en sound effecten en Baartmans drums en percussie, basgitaar, zes- en twaalfsnarige akoestische gitaar, alle elektrische gitaren, keyboards, mandoline, dobro, banjo, bouzouki en tweede stem.

Als niet beter wist zou je denken dat je naar een complete band zit te luisteren, maar deze Matthews Baartmans Conspiracy bestaat dus uit slechts twee mannen, al zullen ze wat ondersteuning nodig hebben om het live waar te kunnen maken. De liedjes zijn erg goed – de combinatie van Matthews de tekstschrijver en Baartmans die de muziek doet werkt meer dan voortreffelijk. En de stemmen pakken ook mooi bij elkaar, dat is ook plezierig. Mooi plaatje!

Luister hier naar een paar fragmenten: