Toen Riccardo Tesi met een heel gezelschap vijftig jaar nadat het album Bella Ciao was verschenen de muziek opnieuw opnam en een revival bewerkstelligde van dit legendarische meesterwerk dat ruim een halve eeuw geleden een complete folkrevival in gang had gezet konden ze niet vermoeden hoeveel enthousiasme ze zouden genereren.

Tesi vertelt dat ze volledig werden overvallen door de uitbundige reacties van het massaal toestromende publiek – alles werd meegezongen en mensen waren tot tranen toe geroerd. Ze besloten de reis voort te zetten, en de liedjes uit het zuiden mee te nemen. Want de traditionele liedjes uit Bella Ciao werden ervaren als “thuiskomen” – liedjes die iedereen kent, maar die nooit meer gezongen leken te worden. Nu terug in de handen van accordeonist Riccardo Tesi en zijn sublieme band – de zangeressen  Elena Ledda en Lucilla Galeazzi, gitarist en zanger Alessio Lega, gitarist en zanger Maurizio Geri, zanger en percussionist Nando Citarella, zanger en percussionist Gigi Biolcati en saxofonist Claudio Carboni.

Het resultaat is al net zo opwindend en gepassioneerd als de originele Bella Ciao, met onder meer een bijna tien minuten durende verzameling Pizzicarcia, waarin je kunt horen dat niet alleen de dames fantastisch zingen. Persoonlijk heb ik dan ook nog een zwak voor de zang van Maurizio Geri, die je hier onder meer in Il Trenino Che Parte E Va hoort. Maar alles is hier goed – Tesi en zijn band hebben een fraaie verzameling liedjes bij elkaar gesprokkeld die dezelfde sfeer, en dezelfde opwinding uitstralen als de liedjes van Bella Ciao – een sublieme aanvulling dus. En een geweldige muzikale ontdekkingsreis. Puur genieten.

Luister hier naar een paar fragmenten:

canti di lavoro     
bella ciao a sud     
il trenino che parte e va     
pizzicarcia