mission street food

- anthony myint en karen leibowitz
mission street food
- recepten en ideeŽn uit een onwaarschijnlijk restaurant

McSweeney's is een uitgeverij die garant staat voor uitzonderlijke boeken. Als er dan een kookboek verschijnt bij McSweeney's weet je hoe dan ook dat het geen gewoon doorsnee kookboek zal zijn. Mission Street Food draagt als ondertitel "Recepten en IdeeŽn uit een Onwaarschijnlijk Restaurant", en daar is geen woord teveel aan gezegd. Met name de ideeŽn zijn opmerkelijk te noemen, en als je de geschiedenis leest van het restaurant van Anthony Myint en Karen Leibowitz raak je vanzelf aangestoken door hun enthousiasme.

Het begint al met hun Mission Street Food Business Plan, waar ik al meteen een aantal keren onbedaarlijk bij in de lach schoot, omdat het zo'n onwaarschijnlijk businessplan is. Hier de eerste alinea:
"The goal of Mission Street Food (hereafter The Restaurant) is to offer unpredictable eating experiences that make no profit, lose no money, and require a substantial amount of work. The Restaurant will serve a different menu every night, making it impossible to achieve any economies of scale or regular routines, resulting in food waste and short tempers."

Ze begonnen in San Francisco met een tacokarretje, dat verrassend genoeg elke avond ander, restaurantwaardig eten verkocht tegen straatkarretjesprijzen. Je wist dus niet wat je er de volgende avond kon verwachten, toch stonden er binnen twee dagen enorme rijen klanten voor de kar, en de rijen werden alleen maar langer. Dat werd wat onwerkbaar, dus werd er gezocht naar de mogelijkheid om een "echt" restaurant op te zetten. Maar ook dat ging anders dan anders, met gastchefs, en een opmerkelijke organisatie en financiering.

Misschien ben je nu al nieuwsgierig genoeg naar het verhaal, want daarvoor alleen al is het een heerlijk boek, maar dan komt er ook nog de ruime tweede helft met de recepten, en ook dat deel is een genot om te lezen. Ik heb tot nu toe nog geen enkel recept geprobeerd, maar dit is het enige kookboek ooit dat ik met ontzettend veel plezier gewoon heb zitten lezen. Heerlijk!

  • Anthony Myint & Karen Leibowitz - Mission Street Food - Recipes and Ideas from an Improbable Restaurant - McSweeney's Books - ISBN 978-1-936365 159

    Meer over McSweeney's en haar uitgaven:
     

  • McSweeney's

  • Dave Eggers

Wat ik eerder schreef over verschillende afleveringen van McSweeney's:

 

deel 1 de taco truck...

het verhaal verstript...

de recepten...


© Anthony Myint & Karen Leibowitz 2011