Koos Meinderts en Annette Fienieg werken al heel lang samen. Ik herinner me een boekje dat ze maakten voor de Provinciale Bibliotheek Centrale voor Drenthe in 1989, dat toen gratis werd uitgedeeld aan iedereen die lid was van de bieb. Tekst Koos Meinderts, tekeningen Annette Fienieg, grafische vormgeving Holly Moors. Titel van het boekje: Het Jubileumconcert. Toen ging het dus ook al over muziek.

We zijn nu ruim een kwart eeuw later, en er ligt een prachtig boek, met een cd van een klein uur, met vierentwintig wereldliedjes, door Koos Meinderts vertaald en bewerkt en werkelijk magnifiek geïllustreerd door Annette Fienieg. In die kwart eeuw hebben die twee een nog beter samenwerkingsverband gecreëerd – je kunt zien dat tekst en tekeningen perfect op elkaar aansluiten en elkaar aanvullen. Mooi.

De vrijheden die Meinderts zich veroorlooft zullen door de puristen wellicht hinderlijk gevonden worden, maar ik moet bekennen dat ik het leuk vind dat “Mamma ik wil een man hè” nu “Mama ik wil een vriendje” is geworden. De strekking van het liedje is absoluut niet aangetast, en het spreekt veel meer aan. De liedjes zijn voor een geheel nieuwe generatie weer toegankelijk gemaakt.
.

Alle liedjes op één na zijn traditionele volksliedjes, gearrangeerd door Thijs Borsten, gezongen door Leine en Peer de Graaf, met hier en daar een gast, zoals bijvoorbeeld bij In een rijtje met z’n allen Izaline Callister die een stukje van de originele tekst zingt:
.

De teksten zijn leuk, en vaak ook erg grappig, en de arrangementen zijn erg goed en gevarieerd, waardoor het boek en de cd niet alleen voor kinderen leuk zijn – de liedjes zitten zo goed in elkaar, en de arrangementen bevatten zoveel subtiele kleine verrassingen, dat je er heel vaak naar kunt luisteren voordat je er genoeg van krijgt. En de liedjes zijn gewoon erg leuk. Luister maar eens naar dit Amerikaanse liedje:
.

Atlassen zijn er in allerlei soorten en maten – van de eenvoudige kaarten van landen en steden tot een atlas die de wereld van Van Gogh in kaart bracht, tot een aardappelatlas, of een serieuze atlas van het Conflict Israel Palestina, een Atlas van het Hiernamaals, de Atlas van Gerhard Richter, die je ook wel het knipselboek van een genie zou kunnen noemen, je hebt atlassen van de Nederlandse grassen, van Nederlandse zoogdieren, en nu is er dus de Liedjesatlas – ik vind het een geweldige aanwinst, zeker voor ouders en grootouders met kleine kinderen.