furore no 26 januari 2021 strips met microboekje
Furore is het opmerkelijkste tijdschrift dat ik ken. Het bestaat al sinds 1975 en is nu, na vijfenveertig jaar, toe aan het zesentwintigste nummer. Dat het blad niet echt regelmatig verscheen heb je dan al wel begrepen. Elk nummer van Furore is volkomen tijdloos – directeur en vormgever Piet Schreuders maakt het blad puur voor zijn eigen plezier, lijkt het en wil vooral zijn eigen enthousiasmes delen, en daar blijken voldoende lezers het mee eens te zijn, en er blijken ook steeds weer medewerkers aan het blad te vinden die vol energie nieuwe onderwerpen aandragen.
Nummer 26 is een speciaal nummer geworden, met als thema Strips. Voor iedere stripliefhebber is het aan absolute must, maar niet alleen voor stripliefhebbers. Ook als je geïnteresseerd bent in plagiaat of de kleine geschiedenis ben je hier aan het juiste adres. Ik laat je hier maar een paar pagina’s uit het blad zien, maar daarmee heb je eigenlijk nog geen flauw idee, want de 84 andere pagina’s staan werkelijk bomvol stukken die je absoluut wil lezen als je ze openslaat. Zo verging het mij in ieder geval.
Laten we beginnen met Prins Valiant, de klassieke ridderstrip die sinds kort in Nederland weer volledig verkrijgbaar is in perfect gerestaureerde hardcovers. Als je een andere strip ziet, bijvoorbeeld Ceasar’s overwinningen (in de reeks Classics Illustrated) en je denkt: hee, dat komt me wel erg bekend voor, en dan blijkt dat de tekenaar wel erg gemakkelijk de lichtbak gebruikt heeft om plaatjes over te trekken, dan weet je ook meteen wie de echte meester is. In deze Furore het onomstotelijke bewijs van een omvangrijk plagiaat. Fascinerend om te zien.
Meer speurwerk, maar van een andere orde, zien we in het artikel Het Londen van Het Gele Teken, waarin Patrick Tersteeg haarfijn uitzoekt waar alles in dit verhaal van Blake en Mortimer zich precies afspeelt. Als extraatje krijgen we ook nog een pagina “vreemde variaties”, want het boek is verschillende malen uitgegeven, elke keer net even anders. De verschillen zijn soms opmerkelijk.
Een andere strip die meerdere malen is uitgegeven is de Suske en Wiske-klassieker Op het eiland Amoras, dat zelfs een complete gedaanteverandering onderging voor de Nederlandse markt – de Grote Markt van Antwerpen werd de Dam in Amsterdam! Cyril Koopmeiners zocht het precies uit. Als Wiske in Antwerpen op de Burchtgracht loopt komt ze bijvoorbeeld in Amsterdam onder de Palingbrug uit, die in feite niet bestond.
Maar er is nog veel meer te ontdekken in het blad – zo zit er in het midden een microboekje, zoals die vroeger ook in Robbedoes zaten, is er uitgebreid aandacht voor de merkwaardigste striptekenaar van Nederland, Mark Smeets, maken we kennis met de schepper van de Katzenjammer Kids (die de mosterd duidelijk bij de oervader van de strip had gehaald, Wilhelm Busch en zijn Max und Moritz), en gaan we naar het jaar 1967 via een aantal columns van TMF Steen, die in tien pagina’s de strips die er in 1967 toe deden onder de loep neemt. Heerlijke kost, want niet alleen komt Krazy Kat langs, ook Andy Capp (die in Nederlandse kranten achtereenvolgens Jan met de Pet, Andy en Linke Loetje heette). Maar ook aandacht voor Peter Arno en Peanuts.
En dan hebben we het nog niet gehad over Yvan Guillo, de man die als Samplerman de vreemdste strips maakt van andere strips. Een van zijn creaties zie op het omslag van deze Furore, en het interview met Guillo is een aanrader. Oom Typ en de Verstrooide Professor laten we verder nu maar even buiten beschouwing, net als de vaste rubrieken, waar ik ook een paar uur zoet mee was.
Laten we het zo zeggen: ik kreeg het blad binnen en dacht dat ik binnen twee dagen wel een recensie zou kunnen schrijven. Inmiddels zijn we twee weken verder, heb ik er elke dag in zitten lezen en heb ik nog niet alles gehad. Want dit is weer een Furore die je van de eerste tot de laatste bladzijde wil lezen, tot de kleinste lettertjes toe, want overal zitten grapjes verstopt, en overal zitten ingenieuze vormgeversgeintjes verborgen. Beter dan welk koffietafelboek dan ook, want hier blijf je in lezen. En wat erger is: je gaat ook nog eens op zoek naar van alles waar zo enthousiast over geschreven wordt. Van Yvan Guillo, alias Samplerman, had ik bijvoorbeeld nog nooit gehoord, maar ik ga meteen zoeken…
- Furore no 26 – Speciaal Strips – 12,20 euro
- Bestel het blad bij je lokale boekwinkel of rechtstreeks bij Furore
© de auteurs 2020 Furore & Piet Schreuders