Indra is een vertelconcert, een concept dat we al kenden van Corry van Binsbergen, die onder meer met Toon Tellegen, Dimitri Verhulst en Josse de Pauw literatuur en muziek met elkaar verbond zodat zowel de muziek als de teksten er beter van werden. Maar er zijn veel meer voorbeelden – de gedichten van Delphine Lecompte samen met de muziek van Tom America bijvoorbeeld, of Charlotte Mutsaers met Louis Gauthier.

Monique de Adelhart Toorop vertelt in Indra het verhaal van een jongen in het Indonesië van de vijftiende eeuw, op Java. Het verhaal begint met gamelanklanken, maar de muziek wordt al snel avontuurlijker, met ruimte voor jazz en improvisatie. Pianist Pieter-Jan Cramer van den Boogaart is verantwoordelijk voor vier composities, en zijn muzikale bijdrage maakt een groot deel van het succes van dit vertelconcert uit, samen met de fantastische ritmesectie – de virtuoze, sublieme bassist Dion Nijland en drummer Nout Ingen Housz. Hun muzikale ondersteuning maakt het verhaal nog veel indringender dan het toch al is.

Dat verhaal is de zoektocht van Indra naar zijn vader, die hij uiteindelijk ook vindt (en dat loopt tamelijk dramatisch af, kan ik wel zeggen), maar de zoektocht is minstens zo belangrijk, want tijdens die tocht gebeurt er nog veel meer – er is liefde, verlangen, ambitie, er worden lessen geleerd en wij, luisteraars, leren veel over een verloren gegane cultuur, een Indonesië van heel lang geleden.

Wat ik mooi vind is dat er niet gekozen is voor traditionele Indonesische muziek als ondersteuning van het verhaal, maar voor een aanzienlijk avontuurlijker aanpak – dat maakt het verhaal wat mij betreft veel sterker.

  • Monique de Adelhart Toorop & Pieterjan Cramer van den Boogaart – Indra – een vertelconcert – boek + cd + downloadlink – Uitgeverij Witte Tjiktjak

Luister hier naar een paar fragmenten: