Steven Kamperman is een van de avontuurlijkste jazzsaxofonisten die ik ken – hij vormde samen met de Turkse Nederlander Behsat Üvez jarenlang de wereldfusieband Barana, speelde in een ander wereldorkest, Carlama Orkestar en stortte zich in verschillende avontuurlijke projecten, met Turkse musici, maar ook met een organist die op enorme kerkorgels speelt in HOT, het Orgel Trio, en in een kranzinnige “kermis meets jazz”band genaamd Carrousel.

Valentin Clastrier is de uitvinder van de moderne, elektrische draailier, en hij bespeelt die ook op een onnavolgbare, virtuoze manier. Als je je ogen dichtdoet denk je dat je een complete band hoort spelen als je deze man met zijn draailier aan het werk hoort. Bezwerende bourdontonen en dominerende ritmes vormen de basis, waarop zijn chromatische melodieën wonderbaarlijke geluidslandschappen tevoorschijn toveren.

De Fransman Clastrier en Utrechtenaar Kamperman trokken zich samen terug in de studio van de fenomenale drummer Sebastian Demydczuk in het Groninger dorp Foxhol en namen daar in een paar intense sessies een werkelijk magnifiek album op waarin ze laten horen dat ze soulmates zijn die samen muziek kunnen maken waar je bijna de term goddelijk voor zou willen uitvinden. Composities waarbij duidelijk ruimte was voor improvisatie, maar waarbij ze elkaar duidelijk inspireerden tot iets groots.

Demydczuk vertelde dat Clastrier een grappige, bijna ondeugende man is, maar dat dat allemaal verdwijnt als hij begint te spelen: “dan vloeit ineens de geest door hem heen, dan is hij alleen nog maar muziek, dan gebeurt er iets bijzonders.” Michel Van Achter van homerecords.be vertelde dat hij maar een klein stukje van het eerste nummer Et la roue de la vie hoefde te horen om zeker te weten dat hij dit album op zijn label wou uitbrengen.

Electro-akoestische draailier en saxofoon en klarinet, dat is alles wat je hoort op dit bijzondere, volstrekt onclassificeerbare album. Wat is dit? Jazz, wereldmuziek, folk (want de draailier is een middeleeuws troubadourinstrument van oorsprong) of avantgarde? Iemand zei me dat het geen gemakkelijke muziek is, maar dat is onzin – je zet gewoon je oren open en je hoort unieke, nieuwe, meeslepende muziek. Fantastische muziek. Gewoon luisteren. De aanrader van het jaar!

Luister hier naar een paar fragmenten:

et la roue de la vie - 2016     
hostile et sauvage     
cyclotonique     
fabulo 4 orphique