Bulliphant is een internationale jazzrockband die gecomponeerde muziek energiek combineert met vrije improvisatie. Hun eerste album, Hightailing, bevatte composities van vrijwel alle bandleden, maar voor hun tweede album Sleep schreef saxofonist Ruben Verbruggen alle composities.

Die variëren van wilde blazersdialogen, zoals in het openingsnummer A dream leaving Bali tot bijna fluisterzacht gespeelde passages. Dat betekent dat je hier als luisteraar ook weer extra aandachtig zult moeten luisteren om alle geheimen van deze fascinerende muziek te doorgronden. Vooral ook vaker luisteren, want daar wordt dit album alleen maar beter en beter van.

Naast saxofonist Ruben Verbruggen speelt trompettist Bart Maris hier ook weer mee. Maris kun je overal tegenkomen in Europa waar maar spannende en avontuurlijke muziek gemaakt wordt. Dat begon bij Jaune Toujours, ging verder naar Spinifex, maar ik heb hem al in vele orkesten op zien duiken, en daar werden ze altijd beter van. Bij Spinifex zagen we de Portugese, tegenwoordig in Rotterdam wonende bassist Gonçalo Almeida ook al spelen, maar deze richtte onder meer ook het Hydra Ensemble op. Ook hem kun je overal tegenkomen waar het muzikaal interessant wordt. Dat laatste geldt ook voor de Rotterdamse drummer/percussionist Friso van Wijck en pianist Thijs Troch.

Kortom, een superieure band die het overduidelijk geweldig vindt om samen muzikaal op avontuur te gaan. En hoewel de muziek geïnspireerd schijnt te zijn op de verschillende manieren van slapen, zul je hier niet gemakkelijk bij in slaap vallen. Subliem plaatje.

Luister hier naar een paar fragmenten: