Steven Kamperman is wellicht de veelzijdigste en zeker de avontuurlijkste saxofonist en klarinettist die we in Nederland kennen. Na zijn project Barana, het samenwerkingsverband met de Turks-Nederlandse Behsat Ûvez, die helaas veel te jong overleed, ging Kamperman als een ware jongleur met vele projecten achter elkaar en tegelijkertijd aan de slag, allemaal even avontuurlijk, allemaal even goed. Ik noem maar de opera Roodhapje, het jazztrio HOT (Het Orgel Trio), het duo Kamperman en Clastrier, dat ook internationaal de aandacht trok, Carrousel, waar kermis en jazz elkaar ontmoetten, het trio Kamperman, Demydczuk en Massot, en Kamperman’s Horizon Trio, waarin wereldfusie en jazz elkaar ontmoetten.

En dan is er nu Steven Kamperman’s Neoropa, met een waarlijk Europees gezelschap. Om te beginnen de Franse tubaspeler Michel Godard, die ook het berucht moeilijk te bespelen serpent beheerst, een middeleeuws blaasinstrument in de vorm van een kronkelende slang. Dan is er de befaamde Nederlandse violist en percussionist Oene van Geel, die hier viool, viola en cajon bespeelt, de Turkse zangeres Sanem Kalfa, de Roemeense violist en gitarist George Dimitriu en natuurlijk Steven Kamperman op altklarinet en e-flat-klarinet.

De inspiratiebronnen in dit project komen uit oude Europese muziek, maar de uitvoering is telkens eigentijds, het gaat hier tenslotte om jazzmusici die gewend zijn te improviseren. De estampie – een Middeleeuwse dansvorm – blijkt hier onverwacht stevig te kunnen rocken, en de Gregoriaanse geïnspireerde melodieën in het stuk Deus Ex worden gespeeld op een bijna mechanisch klinkende beat. Ook instrumenten als de doedelzak (Musele) en draailier (Hieronymous’ Hell) worden op een onverwacht pittige manier ingezet. Vroege Europese muziek wordt ineens weer springlevend en van deze tijd, spannend en gedreven, met passie gespeeld, nieuwe jazz uit de oude wereld, een bijzondere verrassing en een absolute aanrader.

Luister hier naar een paar fragmenten:

steven kamperman's neoropa - chaconne     
steven kamperman's neoropa - estampie     
steven kamperman's neoropa - hieronymus' hell     
steven kamperman's neoropa - mirie it is     
Albumpresentatie:
vrijdag 17 november 2017 TivoliVredenburg Cloud Nine
zaterdag 18 november 2017 Plusetage Baarle-Nassau
dinsdag 21 november 2017 Splendor Amsterdam
woensdag 22 november 2017 Brebl Nijmegen