een vakje

divided

Holly Moors - Divided
40 x 50 cm, Bruin pakpapier op aluminium, oostindische inkt, beplakt met flinterdun papier.

Toen ik op de kunstacademie zat werd ik daar in het eerste jaar enorm geprikkeld door de uitspraak van een leraar die beweerde dat een kunstwerk altijd een stuk drama in zich moest hebben, want "er is niets zo saai als een schaakbord".

Ik was het daar meteen al hardgrondig mee oneens, niet alleen omdat ik een oeroud en prachtig verweerd schaakbord had waar ik aan verknocht was, en waar elk vakje zijn eigen schoonheid had gekregen in de loop van de tijd, maar ook omdat ik vind dat de hoogte- en dieptepunten van een mensenleven over het algemeen zwaar worden overschat.

John Updike verwoordde het wel mooi in een recensie die hij voor The New Yorker schreef over een boek van Houellebecq:
"Maar hoe eerlijk is eigenlijk een wereldbeeld dat het plezier van het ouderschap weglaat, het aangename van het bij een gemeenschap horen, de oefening van de dagelijkse nieuwsgierigheid en de breedgedragen morele verantwoordelijkheid om het beste van elke fase van het leven te maken, ook de laatste?"

Vooral die "exercise of daily curiosity" spreekt mij overigens erg aan. In mijn kunst ben ik dan ook altijd op zoek gebleven naar de "kleine dingen" die bij nadere beschouwing altijd groter blijken te zijn en meer in zich blijken te herbergen dan je op het eerste gezicht zou denken.

Kijk bijvoorbeeld eens naar deze inkttekening, waarbij vakjes simpelweg met een schuine lijn doormidden zijn gedeeld. Ik heb de tekening een huid gegeven door er flinterdun papier overheen te plakken in laagjes, maar de basistekening is simpel.

Toch gebeurt er iets merkwaardigs als je er iets langer naar kijkt - er ontstaat namelijk diepte, en als je nog langer kijkt kan het zomaar zijn dat je langs een andere kant de diepte in kijkt. Je ziet hier overigens maar een deel van de hele tekening omdat hij te groot was voor mijn A3-scanner...

De galerie werkt als volgt: je klikt op een van de plaatjes, dan verschijnt het plaatje vol in beeld. Rechts in beeld klikken en je gaat verder naar het volgende plaatje, links naar het vorige, ernaast en je komt weer hier.

La Galleria Holly Moors Arte e Fotografia

 

 

 

terug naar de startpagina van moors magazine