Een van de leukste en tegelijk ook een van de frustrerendste festivals die ik ken is de Zomer Jazz Fiets Tour, die nu voor de tweeëndertigste keer georganiseerd wordt op de laatste zaterdag van augustus door het Reitdiepdal ten noordwesten van de stad Groningen. Leuk omdat de concerten plaatsvinden in oude kerkjes en boerenschuren, en omdat de organisatoren elk jaar weer onverwachte top-acts weten te boeken en onverwachte combinaties voor elkaar weten te krijgen, waardoor je regelmatig met open mond zit te kijken en luisteren. Frustrerend omdat je op zo’n zaterdag hooguit vijf, zes concerten kunt meemaken en je dus vantevoren al weet dat je het merendeel zult moeten missen. Je moet dus vooraf al scherpe keuzes maken, en je weet ook dat je wellicht verrassende toppers zult missen.

Proloog
De proloog vindt dit jaar plaats in Simplon in Groningen, waar op vrijdag 24 augustus het Trio Courtois/Erdmann/Ficker rond de Franse cellist Vincent Courtois, en Angles 9, het “furieuze monsterorkest” van de Zweedse altsaxofonist Martin Küchen op zullen treden – een schitterende opwarmer voor een festival vol hoogtepunten.

Go low!
Naar aanleiding van de actuele Groninger bodemsituatie is er voor een mooi thema gekozen voor de eerste route: De Lage Route, waar je muziek kunt horen die vooral uit lage tonen bestaat – contrabassen, basklarinetten, contrabasklarinetten, bariton- en bassaxofoons en tuba’s. En daar horen alleen maar topmusici bij als Michel Godard, Fie Schouten, Tini Thomsen, Michael Moore, enzovoorts. Die route alleen al is een kaartje waard wat mij betreft.

Gitaar
Maar als je van gitaristen houdt kun je zelf een route uitstippelen die dwars door alle routes heen gaat, en dan ga je zeker kijken bij Robby Alberga van de Nazaten, het gitaarduo Sleep Gunner (Jeroen Kimman en Mark Morse), de Amsterdamse gitaarhelden Anton Goudsmit en Raphael Vanoli bij Krupa & The Genes, en gitarist Ruben Machtelinckx van het Belgische Linus Duo. En dan ben je er nog niet, want de Britse gitariste Heide Heidelberg (Bitch ‘n’ Monk), de Amerikaanse impro-veteraan Eugene Chadbourne en de jonge Marzio Scholten zijn ook gouden tips.

Piano
Sublieme pianisten kun je ook aan het werk zien, om te beginnen de onvolprezen Boelo Klat met Klatwerk3, Nora Mulder die met zangveterane Greetje Bijma speelt, Michiel Braam (Penguins Too, met saxofonist Frank Nielander) en Alexander Hawkins.

Free Jazz
Free jazz is ook nog lang niet dood, en deze vorm van jazz moet je echt een keer live meemaken, want dan zie en hoor je pas echt waarom veel jazzliefhebbers idolaat zijn van deze vorm van jazz. Veel spannender kun je het niet krijgen. Uitlopers van de free jazz vind je bij Angles 9, bij het Trio Courtois/Erdmann/Ficker, bij Omelette plays Ornette (met mannen uit Spinifex), bij Perch Hen Brock en het Han Bennink Trio. Oh, en Bennink moet je beslist ook een keer live aan het werk gezien hebben!

Wereldmuziek
Als je vooral van wereldmuziek of wereldfusie houdt kom je dit jaar ook goed aan je trekken, want ik verheug me al enorm op het opreden van De Nazaten met hun Surinaamse kaseko en meer, maar dan is er ook nog Bacchanalia met Columbiaanse cumbia, De Commotie met Zuid-Afirkaanse tonship jive, hert duo Tomchess/Esat Ekincioglu uit het Midden-Oosten en een soloprogramma van George Dimitriu (Monk on viola)

Humor
En als je dacht dat humor en goede muziek niet samengaan moet je het concert van Mark Lotz en Alan Purves absoluut op je lijstje zetten, want dat is mijn absolute tip voor dit jaar – ontzettend goed en ook nog eens heel erg leuk, tot op het hilarische af.