Het leukste en tegelijk ook het frustrerendste festival dat ik ken is de Zomer Jazz Fiets Tour, dat dit jaar voor de drieëndertigste keer georganiseerd wordt op de laatste zaterdag van augustus door het Reitdiepdal ten noordwesten van de stad Groningen.

Het festival is extra leuk omdat de concerten plaatsvinden in middeleeuwse kerkjes en oude boerenschuren, en omdat Marcel Roelofs, die al die jaren al de programmering doet, elk jaar weer onverwachte top-acts weet te boeken en onverwachte combinaties voor elkaar weten te krijgen, waardoor je regelmatig weer verrast wordt op een bijzonder aangename manier.

Het frustrerende van het festival is dat je op die zaterdag hooguit vijf, zes van de dertig (!!!) concerten kunt meemaken en je dus nu al weet dat je het merendeel zult moeten missen. Je moet dus vooraf al scherpe keuzes maken, en je weet ook dat je wellicht verrassende toppers zult missen, want juist de gasten die ik niet kende bleken vaak de grootste verrassingen op te leveren.

Zaterdag 31 augustus 2019

De Zomer Jazz Fiets Tour vindt dit jaar plaats op zaterdag 31 augustus, maar er is traditiegetrouw ook een proloog op vrijdag 30 augustus, dit keer in Vera in Groningen. Die proloog is een eerbetoon aan Atelier il Sole in Cantina, een souterrain in de Haddingestraat waar in de afgelopen twintig jaar heel wat jazztalent begon. De toekomst is onzeker, dus nu twee acts die hun oorsprong vonden in het Atelier – het Trio Kalfa / Warelis / Ekincioglu ontstond na een try-out in de Atelierkelder van Sanem Kalfa met bassist Esat Ekincioglu, met mysterieuze bewerkingen van Turkse folksongs. Met de Poolse pianiste Marta Warelis vormen ze nu een trio. Kuhn Fu is de energieke, ondefinieerbare band van gitarist Christian Kuhn. Saxofonist John Dikeman is hun gast, en dat kon wel eens gaan knallen en knetteren.

Drummers

Dit jaar staan de drummers centraal, en er komt een selectie internationale topdrummers naar het Reitdiepdal. De legendarische Han Bennink, inmiddels 77, is uiteraard weer van de partij, dit keer met basklarinettist Joost Roelofs, en van leeftijdsverschil valt niets te merken. Bennink moet je beslist een keer gezien hebben!

Een persoonlijke favoriet is accordeonist Tuur Florizoone, die dit keer met zijn eigen trio Tricycle komt, met saxofonist Philippe Laloy en contrabassist Vincent Noiret. Niet zo gemakkelijk in een vakje te plaatsen – jazz met een vleugje folk en een beetje wereldmuziek wellicht – maar altijd spannend en altijd goed.

Pianist Jasper van ’t Hoff is nog een veteraan die het nog steeds geweldig doet, en ook hij heeft een jonge collega meegenomen, drummer Jamie Peet. Geen bassist erbij dit keer, alleen piano en drums.

Bassist Bert van Erk stelde een speciale ZJFT Band samen, met saxofonisten Michael Moore en Miguel Martinez en een van mijn favoriete drummers aller tijden, de in Foxhol wonende superdrummer Sebastian Demydczuk – alleen al om hem weer eens te zien drummen zet ik dit concert op mijn voorkeurslijstje.

De Beren Gieren is een Belgisch pianotrio dat verwantschap vertoont met The Necks. Ze spelen ook met de akoestische mogelijkheden van een kerk, dus je kunt ze horen en zien in de kerk van Noordwolde. Ze spelen met de galm en laten hem niet meer los.

Dalgoo maakte bij het label TryTone twee cd’s, maar de helft van de band verhuisde naar Berlijn. Sinds 2017 bestaat de band weer, met twee oudgedienden – Tobias Klein (altsax en basklarinet) en Lothar Ohlmeier (basklarinet), aangevuld met een voortreffelijke ritmesectie – drummer Christian Marien en bassist Meinrad Kneer.

Als je van blazers houdt is er ook voldoende te beleven – bij Woody Black 4 kun je genieten van het geluid van drie basklarinetten plus een gewone klarinet, Bone Crusher bestaat uit drie trombonisten, bij Native Speaker staat de tenorsax centraal en bij Fish & Steel gaan een tuba en een trombone het gevecht met elkaar aan, weliswaar met een drummer als scheidsrechter, maar toch.

Er is nog veel meer. Estafest bijvoorbeeld, ontstaan uit twee duo’s, maar alle vier virtuoos en alle vier geweldige teamspelers, die magie kunnen laten ontstaan samen – violist en percussionist Oene van Geel, saxofonist Mete Erker, gitarist Anton Goudsmit en pianist Jeroen van Vliet. Ga kijken en de bek valt je gegarandeerd open.

Abu is de band die werd opgericht door de vrienden van de virtuoze gitarist Abu Djigo, een Senegalese Belg die plotseling overleed net voor hij een cd zou opnemen. Die plaat werd door die vrienden afgemaakt en de band ging als ABU verder. Dansbare West-Afrikaanse muziek die het festival afsluit.

En dit was nog maar een selectie van de dertig concerten.
Kijk dus snel zelf nog even op de website van de Zomer jazz Fiets Tour 2019 en bestel snel je kaartje!