Twee stukjes uit de Dao De Jing:

 

De ruimte tussen hemel en aarde is als een blaasbalg; leeg maar onuitputtelijk.

In beweging brengt het meer en meer voort.

 

Dertig spaken vormen samen een wiel,

door de lege ruimte kan het wiel om zijn as heen draaien.

Door het kneden van klei ontstaat een vat,

door de lege ruimte kan men het vat als vat gebruiken.

Wanneer men deuren en ramen uithakt ontstaat een kamer,

door de lege ruimte kan de kamer als kamer worden gebruikt.

Daarom is het voordeel van wat er is,

de bruikbaarheid van wat er niet is.

 

Leegte is niet niets.

Als er geen leegte was, dan was het universum kleiner dan een knikker, dan was er nauwelijks bestaan. Niet alleen de leegte tussen zonnen en planeten en tussen melkwegen, maar ook de leegte tussen moleculen en atomen en binnen moleculen en atomen zorgen ervoor dat er bestaan kan zijn.

In een leeg glas zit niet niets, en ook een vol glas is vooral gevuld met leegte.

Ieder mens ervaart in zichzelf een grote, onuitputtelijke leegte. Niemand is daarin uniek. Als je probeert om die leegte te vullen, zal dat nooit lukken, omdat die leegte zo groot is dat hij nooit gevuld kan raken. Maar als je uit die leegte put, kun je dat eeuwig blijven doen, omdat die leegte nooit op kan raken.

Er zijn dingen die je alleen kunt hebben door ze te geven. Dat lijkt tegenstrijdig, maar dat is het niet. Als je aandacht wilt hebben, kan dat alleen maar door aandacht te geven. Als je aandacht geeft, heb je aandacht. Als je liefde wilt hebben, kan dat alleen maar door liefde te geven. Als je liefde geeft, heb je lief. Alleen door iets met aandacht en liefde te doen kun je aandacht en liefde voelen en wordt dat een deel van jezelf. Door aandacht en liefde te geven, heb je aandacht en liefde, waardoor je nog meer aandacht en liefde kunt geven.

Alles wat je doet, doe je pas goed, als je het met aandacht en liefde doet. Als je iets zonder aandacht en liefde doet, gaat het vaak niet goed. Ik kook vrijwel iedere dag en ik merk dat ik, als ik dat met aandacht en liefde doe, beter kook, lekkerder, en met meer plezier. Als ik dan vervolgens, samen met mijn gezin, de maaltijd met aandacht en liefde nuttig, dan geniet ik ook meer van dat voedsel.

Als je wat je doet, doet met aandacht en liefde, dan voedt die aandacht en liefde ook datgene wat je doet. Dan is de cirkel rond. Soms raakt die cirkel verbroken doordat je geen aandacht en liefde meer kunt geven. De kunst is om dan je vermogen om aandacht en liefde te geven weer opnieuw aan te zetten. Door te doen wat je doet met liefde en aandacht, door te mediteren, door tai chi te doen of door iets anders te vinden waar je je aandacht en liefde op kunt richten.

 

Soms is niets doen de beste optie.

Alleen maar zijn met aandacht en liefde.

Aandacht en liefde voor het feit dat er zijn is.

 

Wat leegte precies is, weet ik eigenlijk niet. Het is de ruimte die nodig is om bestaan mogelijk te maken. Maar dat zijn maar woorden. Tegelijkertijd weet ik wel wat leegte is maar heb ik er geen woorden voor. De leegte die ik in mij voel ervaar ik als een volheid. Ik zit vol met leegte. Daarom heb ik er nooit een tekort aan.

De ruimte tussen hemel en aarde is als een blaasbalg; leeg maar onuitputtelijk.
In beweging brengt het meer en meer voort.

Ook ik ben als een blaasbalg; leeg maar onuitputtelijk.